Wszyscy wiedzą, że miód jest przydatny. Słoiki z naturalnym produktem znajdują się na półkach wielu polskich rodzin. Jest to szczególnie istotne w zimnych porach roku. Do czego właściwie jest przydatny miód, czy wszystkie jego odmiany nadają się do uzdrawiania? Miód ma wiele przydatnych i leczniczych właściwości. Jest w stanie leczyć przeziębienia i wzmacniać system odpornościowy. Pszczelarze z całego kraju nauczyli się wytwarzać wiele odmian tego produktu pszczelego. Ale jaki miód jest najbardziej wartościowy i użyteczny?
Jaki miód jest najbardziej wartościowy?
Najbardziej wartościowy miód można uzyskać z pszczół, które zebrały nektar z niektórych roślin. Ma nie tylko właściwości lecznicze, ale także nadaje niepowtarzalny smak i aromat. Istnieje wiele odmian miodu, większość pomaga radzić sobie z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Jeśli chodzi o inne cechy, różnią się one w zależności od odmiany, niektóre pomagają radzić sobie z chorobami serca, inne są skuteczne w procesach zapalnych. Efekt terapeutyczny zależy od składu chemicznego miodu i jego źródła. Dlatego nie sposób odpowiedzieć na pytanie, który miód jest najbardziej przydatny. Każdy z nich jest dobry na swój sposób, co czyni produkt wyjątkowym.
Wśród odmian szczególnie cenione są:
Miód akacjowy - ten rodzaj miodu pozyskiwany jest ze słodkiego soku z akacji, ma delikatny kwiatowy aromat i smak. Rzadko powoduje reakcje alergiczne. W miodzie jest dużo fruktozy, co sprawia, że produkt jest cenny jako dietetyczny pokarm dla dzieci, a także dla osób cierpiących na cukrzycę. Kolejną cenną zaletą tego gatunku jest jego zastosowanie w leczeniu chorób skóry, zapaleniu spojówek. Faktem jest, że miód akacjowy ma przydatne działanie antyseptyczne.
Więcej wartościowych cech miodu akacjowego:
- Korzystny wpływ na proces trawienia.
- Wykorzystywany w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy (chroni przed nadmierną ilością kwasów trawiennych).
- Obniża ciśnienie krwi.
- Pomaga w stanach zapalnych nerek i wątroby.
- Uspokaja układ nerwowy.
- Przydatny przy niskim poziomie hemoglobiny.
Miód lipowy - znajduje się w czołówce najcenniejszych odmian. Pozyskiwany jest z kwiatów lipy drobnolistnej. Idealny dla miłośników słodyczy, ma karmelowy smak. Miód lipowy zawiera dużo witamin, soli mineralnych, enzymów.
Więcej o wartościach miodu lipowego:
- Pomaga przy przeziębieniach (kaszel, ból gardła), wzmacnia układ odpornościowy.
- Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy.
- Przydatny w chorobach pęcherzyka żółciowego i nerek.
- Ma działanie moczopędne i przeczyszczające, wspomaga szybkie oczyszczenie organizmu.
- Uspokaja nerwy.
Miód gryczany - pozyskiwany z kwitnącej gryki. Ma dość bogaty ciemny kolor. Aromat z goryczką, która jest wyczuwalna w smaku. Miód gryczany jest uważany za cenną odmianę ze względu na wysoki poziom fruktozy i glukozy. Zawiera witaminy i aminokwasy, minerały: miedź, cynk, wapń, fosfor. Ze względu na obecność żelaza odmiana ta jest najlepszym wyborem dla osób cierpiących na niedobór żelaza.
Więcej o wartościach miodu gryczanego:
- Niezbędny na przeziębienia, zapalenia opłucnej.
- W leczeniu jaskry.
- Ma właściwości antyseptyczne.
- Harmonizuje mikroflorę jelitową.
- Przydatny przy problemach żołądkowo-jelitowych.
- Przydatny w stanach wyczerpania nerwowego.
- Wspomaga leczenie układu krwionośnego, miażdżycy i nadciśnienia.
- Wspomaga szybsze gojenie się ran zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych.
Miód wielokwiatowy - pobiera się go z nektaru kwiatów łąkowych. Smak jest słodki, zapach jest kwiatowy. Właściwości tej odmiany miodu zależą od roślin, z których jest pozyskiwany. Ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Służy do normalizacji pracy przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby.
Więcej o wartościach miodu wielokwiatowego:
- Wspomaga odbudowę mięśni.
- Przydatny na przeziębienia oraz astmę oskrzelową.
- Wzmacnia układ odpornościowy.
- Korzystnie wpływa na centralny układ nerwowy.
- Zalecany w stanach przemęczenia i braku energii.
- Odpowiedni w profilaktyce chorób serca.
- Przyspiesza produkcję komórek krwi.
- Łagodzi objawy alergii np. katar sienny.
Jaki jest najzdrowszy miód?
Trudno jest wybrać najzdrowszy miód z szerokiej gamy odmian miodu, podobnie jak trudno jest zrozumieć, który miód jest najbardziej użyteczny. Miód ma doskonały smak i aromat, zawiera ogromną ilość substancji i pierwiastków śladowych przydatnych dla zdrowia człowieka. Poza wymienionymi wartościowymi odmianami miodu, można wymienić także miód: nawłociowy, malinowy, spadziowy, wrzosowy, rzepakowy, faceliowy.
Skład miodu
W miodzie występuje: potas, chlor, fosfor, wapń, sód, magnez, siarka, żelazo, krzem, a to dopiero początek. Wszystkie te składniki, a także witaminy są niezbędne do utrzymania zdrowia całego organizmu. Jest nasycony aminokwasami i witaminami z grup A, B, B1, B2, B6, C i wielu innych. Każdy rodzaj miodu przynosi organizmowi korzyści i jest dobry na swój sposób.
Miód to źródło naturalnej fruktozy, której nie posiadają dodatki do żywności w postaci proszku, ale naturalne bogactwo natury. Miód prawie nie podnosi poziomu cukru we krwi i jest w stanie korzystnie wpływać na niektóre części ciała. Miód poprawia stan skóry, wzmacnia paznokcie, zapewnia zdrową cerę i spokojny sen. Łagodzi stres i chroniczne zmęczenie, porządkując układ nerwowy. Od Ciebie zależy, który rodzaj miodu jest bardziej korzystny dla Twojego organizmu.