Jaki miód jest najbardziej wartościowy?

Jaki miód jest najbardziej wartościowy?

Wszyscy wiedzą, że miód jest przydatny. Słoiki z naturalnym produktem znajdują się na półkach wielu polskich rodzin. Jest to szczególnie istotne w zimnych porach roku. Do czego właściwie jest przydatny miód, czy wszystkie jego odmiany nadają się do uzdrawiania? Miód ma wiele przydatnych i leczniczych właściwości. Jest w stanie leczyć przeziębienia i wzmacniać system odpornościowy. Pszczelarze z całego kraju nauczyli się wytwarzać wiele odmian tego produktu pszczelego. Ale jaki miód jest najbardziej wartościowy i użyteczny?

Jaki miód jest najbardziej wartościowy?

Najbardziej wartościowy miód można uzyskać z pszczół, które zebrały nektar z niektórych roślin. Ma nie tylko właściwości lecznicze, ale także nadaje niepowtarzalny smak i aromat. Istnieje wiele odmian miodu, większość pomaga radzić sobie z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Jeśli chodzi o inne cechy, różnią się one w zależności od odmiany, niektóre pomagają radzić sobie z chorobami serca, inne są skuteczne w procesach zapalnych. Efekt terapeutyczny zależy od składu chemicznego miodu i jego źródła. Dlatego nie sposób odpowiedzieć na pytanie, który miód jest najbardziej przydatny. Każdy z nich jest dobry na swój sposób, co czyni produkt wyjątkowym.

Wśród odmian szczególnie cenione są:

Miód akacjowy

Ten rodzaj miodu pozyskiwany jest ze słodkiego soku z akacji, ma delikatny kwiatowy aromat i smak. Rzadko powoduje reakcje alergiczne. W miodzie jest dużo fruktozy, co sprawia, że produkt jest cenny jako dietetyczny pokarm dla dzieci, a także dla osób cierpiących na cukrzycę. Kolejną cenną zaletą tego gatunku jest jego zastosowanie w leczeniu chorób skóry, zapaleniu spojówek. Faktem jest, że miód akacjowy ma przydatne działanie antyseptyczne.

Więcej wartościowych cech miodu akacjowego:

  • Korzystny wpływ na proces trawienia.
  • Wykorzystywany w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy (chroni przed nadmierną ilością kwasów trawiennych).
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Pomaga w stanach zapalnych nerek i wątroby.
  • Uspokaja układ nerwowy.
  • Przydatny przy niskim poziomie hemoglobiny.

Miód lipowy

Miód lipowy znajduje się w czołówce najcenniejszych odmian. Pozyskiwany jest z kwiatów lipy drobnolistnej. Idealny dla miłośników słodyczy, ma karmelowy smak.Ta odmiana zawiera dużo witamin, soli mineralnych, enzymów.

Więcej o wartościach miodu lipowego:

  • Pomaga przy przeziębieniach (kaszel, ból gardła), wzmacnia układ odpornościowy.
  • Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy.
  • Przydatny w chorobach pęcherzyka żółciowego i nerek.
  • Ma działanie moczopędne i przeczyszczające, wspomaga szybkie oczyszczenie organizmu.
  • Uspokaja nerwy.

Miód gryczany

Pozyskiwany z kwitnącej gryki. Ma dość bogaty ciemny kolor. Aromat z goryczką, która jest wyczuwalna w smaku. Miód gryczany jest uważany za cenną odmianę ze względu na wysoki poziom fruktozy i glukozy. Zawiera witaminy i aminokwasy, minerały: miedź, cynk, wapń, fosfor. Ze względu na obecność żelaza odmiana ta jest najlepszym wyborem dla osób cierpiących na niedobór żelaza.

Więcej o wartościach miodu gryczanego:

  • Niezbędny na przeziębienia, zapalenia opłucnej.
  • W leczeniu jaskry.
  • Ma właściwości antyseptyczne.
  • Harmonizuje mikroflorę jelitową.
  • Przydatny przy problemach żołądkowo-jelitowych.
  • Przydatny w stanach wyczerpania nerwowego.
  • Wspomaga leczenie układu krwionośnego, miażdżycy i nadciśnienia.
  • Wspomaga szybsze gojenie się ran zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych.

Miód wielokwiatowy

Pobiera się go z nektaru kwiatów łąkowych. Smak jest słodki, zapach jest kwiatowy. Właściwości tej odmiany miodu zależą od roślin, z których jest pozyskiwany. Ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Służy do normalizacji pracy przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby.

Więcej o wartościach miodu wielokwiatowego:

  • Wspomaga odbudowę mięśni.
  • Przydatny na przeziębienia oraz astmę oskrzelową.
  • Wzmacnia układ odpornościowy.
  • Korzystnie wpływa na centralny układ nerwowy.
  • Zalecany w stanach przemęczenia i braku energii.
  • Odpowiedni w profilaktyce chorób serca.
  • Przyspiesza produkcję komórek krwi.
  • Łagodzi objawy alergii np. katar sienny.

Jaki jest najzdrowszy miód?

Trudno jest wybrać najzdrowszy miód z szerokiej gamy odmian miodu, podobnie jak trudno jest zrozumieć, który miód jest najbardziej użyteczny. Miód ma doskonały smak i aromat, zawiera ogromną ilość substancji i pierwiastków śladowych przydatnych dla zdrowia człowieka. Poza wymienionymi wartościowymi odmianami miodu, można wymienić także miód: nawłociowy, malinowy, spadziowy, wrzosowy, rzepakowy, faceliowy.

Skład miodu

W miodzie występuje: potas, chlor, fosfor, wapń, sód, magnez, siarka, żelazo, krzem, a to dopiero początek. Wszystkie te składniki, a także witaminy są niezbędne do utrzymania zdrowia całego organizmu. Jest nasycony aminokwasami i witaminami z grup A, B, B1, B2, B6, C i wielu innych. Każdy rodzaj miodu przynosi organizmowi korzyści i jest dobry na swój sposób.

Miód to źródło naturalnej fruktozy, której nie posiadają dodatki do żywności w postaci proszku, ale naturalne bogactwo natury. Miód prawie nie podnosi poziomu cukru we krwi i jest w stanie korzystnie wpływać na niektóre części ciała. Miód poprawia stan skóry, wzmacnia paznokcie, zapewnia zdrową cerę i spokojny sen. Łagodzi stres i chroniczne zmęczenie, porządkując układ nerwowy. Od Ciebie zależy, który rodzaj miodu jest bardziej korzystny dla Twojego organizmu.

  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl