Jakie witaminy i minerały ma miód?

Jakie witaminy i minerały ma miód?

Jakie witaminy i minerały ma miód? O prozdrowotnych właściwościach miodu możemy usłyszeć naprawdę sporo. Pomaga on przy przeziębieniu czy grypie, w problemach trawiennych czy nawet w walce z alergią. Dodatkowo pozwala zwiększyć siły odpornościowe naszego organizmu. Niemniej jednak nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, jakie witaminy i minerały zawiera miód, a więc co dostarczamy organizmowi, spożywając go?

Witaminy, jakie znajdziemy w łyżeczce miodu

Łyżeczka miodu do herbaty to nie tylko słodki, lecz również bardzo wartościowy dodatek. Znajdziemy w nim bowiem mnóstwo różnego rodzaju witamin, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Miód zawiera spore ilości witaminy A, która działa przede wszystkim na narząd wzroku. Dzięki niej możemy poprawić ostrość widzenia, a jednocześnie uchronić się przed tak zwaną kurzą ślepotą. Witamina A bardzo dobrze działa też na naszą skórę, wygładzając ją i pielęgnując. Miód zawiera także liczne witaminy z grupy B, w tym witaminę B1, B2, B6, B12. Wszystkie oddziałują na nasz układ nerwowy, wspomagając jego pracę. To właśnie dlatego jesienią czy zimą, po zjedzeniu chociażby jednej łyżeczki miodu, poczujemy się o wiele lepiej. Nasz układ nerwowy nie funkcjonuje zbyt dobrze o tych porach roku - brakuje mu światła, często jest przeciążony. Tymczasem miód dostarcza nie tylko energii, ale również porządnej dawki witamin z grupy B. Nie zapominajmy również o kwasie foliowym, który zalecany jest przede wszystkim kobietom w ciąży. Niemniej jednak wpływa on pozytywnie nie tylko na płód, lecz również na siły odpornościowe naszego organizmu. Podobnie jak witamina C, którą w miodzie znajdziemy w dużych ilościach. 

Minerały zawarte w miodzie

W miodzie znajdziemy nie tylko wiele witamin, lecz również minerałów. Są one niezbędne, aby nasz organizm mógł pracować jak należy o każdej porze roku. Miód zawiera spore ilości magnezu, a obecność witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B6 sprawia, że jest on dobrze przyswajany przez organizm. Magnez, podobnie jak witamina B, dobrze wpływa na nasz układ nerwowy, jednocześnie wspomagając pracę mięśni. Jeśli w nocy budzimy się z przykurczami kończyn, a do tego jesteśmy coraz bardziej nerwowi, to warto zafundować sobie dodatkową porcję miodu. Znajdziemy w nim również potas, który wspiera pracę układu krążenia, a przede wszystkim naszego serca. Z tego powodu miód jest polecany osobom starszym, które często cierpią na niedobór tego pierwiastka. Nie zapominajmy o żelazie, które bierze udział w procesie produkcji czerwonych krwinek. Odpowiednia dawka żelaza zapobiega więc anemii. Tymczasem mangan oraz fosfor dobrze wpływają na wygląd naszych włosów, paznokci, a także skóry. 

Antybiotyki w miodzie

Niektórzy nazywają miód naturalnym antybiotykiem, a to dzięki zawartości substancji o działaniu antybiotycznym. Należą do nich lizozym, inhibina (najwięcej zawierają jej miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m.) i apidycyna. Dobrze radzą sobie z paciorkowcami, gronkowcami czy pałeczkami gram-ujemnymi. To właśnie dlatego osoby, które regularnie spożywają miód, chorują zdecydowanie rzadziej. Jest on w stanie poradzić sobie z pierwszymi, niepożądanymi patogenami, jakie pojawią się w naszym organizmie. Nie tylko zdusi je w zarodku, ale również zapobiegnie ich dalszemu namnażaniu się. Oczywiście, w przypadku zaawansowanych schorzeń nie jesteśmy w stanie poradzić sobie, stosując wyłącznie miód. Choć smaczny i zdrowy, nie wyleczy on na przykład zapalenia płuc. Niemniej jednak doskonale poradzi sobie z pierwszymi objawami przeziębienia czy grypy. 

Miód wzbogacony o różne dodatki

Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów miodu, z tym także z różnymi dodatkami. Owe dodatki również zawierają cenne składniki, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Mowa tutaj na przykład o malinach, które podobnie jak miód, nazywamy naturalnym antybiotykiem. Połączenie tych dwóch składników stanowi doskonałe uzupełnienie kuracji przeciwgrypowej. Tymczasem miód z dodatkiem czarnej porzeczki dostarczy nam, poza witaminą C, także sporą ilość rutyny. Miody z mięta pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego. Z tego też powodu dobrze sprawdzą się przy zatruciach. Zwróćmy jednak uwagę, aby dodatki, jakie zawiera miód, były pochodzenia naturalnego.

Jak podawać miód, aby zachował on swoje właściwości?

Wiemy już, że miody to prawdziwa bomba witaminowo-minerałowa. Niemniej jednak nie zawsze będą one dostarczały one organizmowi tyle samo wartości odżywczych. Ważny jest bowiem sposób ich podawania. Miód traci swoje właściwości, jeśli zostanie podgrzany do temperatury powyżej 40 stopni. W praktyce oznacza to, że dodanie go do gorącej herbaty czy świeżo przegotowanej wody nie jest najlepszym pomysłem. Podgrzewanie miodu sprawia, że traci on cenne witaminy i minerały, zatem nie działa tak efektywnie na nasz organizm. Pamiętajmy o tym zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Przyjęło się bowiem, że gorącą herbatą z miodem wyleczymy się z przeziębienia, jednak nie jest to prawdą. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl