Pikantny, cierpki, pachnący, ciemny, lepki, ostry to definicje, które najczęściej charakteryzują miód gryczany. Jest to naturalny wysokokaloryczny produkt o niskim indeksie glikemicznym, spożywając go diabetycy nie odczują wzrostu poziomu cukru we krwi, ponadto nie trzeba obawiać się przybierania na wadze. Miód gryczany jest pozyskiwany przez pszczoły z jednej rośliny. Jest jednym z najwartościowszych, zdrowych i pachnących produktów z pasieki.
Miód gryczany - właściwości
Ten wyjątkowy gatunek cieszy się popularnością od czasów starożytnych ze względu na swoje właściwości lecznicze, które mają duże powodzenie nie tylko w medycynie ludowej, ale także w medycynie tradycyjnej. Ale oprócz właściwości leczniczych miód gryczany jest bardzo poszukiwany wśród dorosłych i dzieci jako wykwintny przysmak o niepowtarzalnym magicznym smaku.
Miód gryczany jest niezwykle przydatny, zawiera znacznie więcej minerałów niż inne odmiany. Dostarcza organizmowi: potas, wapń, sód, magnez, fosfor, miedź, glin, cynk, mangan, ołów oraz witaminy C, E, grupę B i antyoksydanty. Zawiera aminokwasy, glukozę, lewulozę (fruktozę, która jest obecna prawie we wszystkich słodkich jagodach i owocach), białka, a przede wszystkim żelazo (jego zawartość w tej odmianie przeważa kilkakrotnie niż w lekkich odmianach). Ci biologiczni superbohaterowie pomagają normalizować ciśnienie krwi i ogólny stan układu krążenia. Ponadto miód gryczany ma właściwości antybakteryjne, które pomagają w detoksykacji i zwalczaniu szkodliwych bakterii w wątrobie.
Jeśli rozważamy właściwości miodu gryczanego z medycznego punktu widzenia, to przede wszystkim warto wspomnieć:
- Wspiera organizm w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.
- Zwiększa poziom hemoglobiny we krwi.
- Posiada funkcję krwiotwórczą.
- Poprawia funkcjonowanie żołądka i nerek.
- Pomaga w przewlekłym zapaleniu żołądka.
- Poprawia przepuszczalność naczyń włosowatych.
- Zwalcza anemię.
- Jest silnym immunomodulatorem i źródłem energii.
- Aktywuje procesy metaboliczne.
- Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy i siatkówkę.
Miód gryczany wykazuje działanie antyseptyczne, w związku z czym jest zalecany w leczeniu schorzeń skórnych w tym ran ropnych.Te wyraźne korzystne właściwości miodu gryczanego tłumaczy się tym, że pracowite pszczoły produkują go z nektaru wzbogaconego żelazem i białkiem zebranym z kwitnącej gryki.
Przydatne działanie miodu gryczanego
Jest skutecznym środkiem przeciwko przeziębieniom: zwiększa odporność i zwalcza różne choroby dróg oddechowych oraz wirusy. Produkt jest przydatny przy chorobach układu oddechowego, bólu gardła, grypie, katarze. Wspomaga usuwanie z organizmu substancji chorobotwórczych i wzmacnia układ odpornościowy. Przydaje się kobietom w ciąży i karmiącym piersią, małym dzieciom, ponieważ wzmacnia organizm i zwalcza dolegliwości, aktywuje procesy metaboliczne.
Ponadto miód gryczany:
- Służy jako niezbędny środek antyseptyczny - bardzo dobrze pomaga przy wrzodach, czyrakach i wysypkach.
- Skuteczny w utrzymaniu doskonałej pracy mózgu – dzięki zawartości glukozy i fruktozy orzeźwia i dodaje sił.
- Jest doskonałym środkiem uspokajającym – pomaga przy bezsenności, odpręża i zapewnia spokojny, długi, głęboki sen.
- Miód gryczany pomagają utrzymać równowagę energetyczną.
- Minerały w składzie miodu gryczanego wzmacniają organizm i przeciwdziałają wystąpieniu schorzeń układu pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego.
- Miód gryczany pomaga zwalczać nadciśnienie i anemię, normalizuje stan naczyń krwionośnych, zwalcza awitaminozę.
- Normalizuje równowagę kwasową żołądka, co jest przydatne w przypadku wrzodów.
- Działa antydepresyjnie, łagodzi i poprawia samopoczucie.
Zawiera rutynę, której zadaniem jest oczyszczenie i wzmocnienie naczyń krwionośnych, co jest szczególnie ważne dla osób starszych cierpiących na miażdżycę. Produkt ceniony również w kosmetologii. Zmiękcza, odżywia i odmładza skórę, zwalcza organizmy chorobotwórcze, normalizuje procesy metaboliczne w skórze, przyspiesza wzrost włosów i wzmacnia paznokcie. Wartość pH miodu gryczanego zawiera się w przedziale 3-4,5. Ten poziom kwasowości zabija wszystko, co może w nim rosnąć.
Miód gryczany przeciw starzeniu
Stosowanie miodu gryczanego zwiększa zawartość przeciwutleniaczy w ludzkiej krwi, które są naturalną obroną organizmu przed starzeniem się i chorobami. Badania przeprowadzone przez naukowców wykazały, że to ciemny miód zawiera zwiększoną ilość biodostępnych przeciwutleniaczy: substancji, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Zalecają zastąpienie miodem niektórych produktów spożywczych, aby wzmocnić system obrony antyoksydacyjnej. A sugerują, aby przynajmniej częściowo zastąpić cukier miodem gryczanym w domowych słodyczach - domowej roboty musli, mieszankach owocowo-orzechowych itp.
Zastosowanie miodu gryczanego
Miód gryczany najczęściej dodawany jest do różnych potraw, a także do klasycznej herbaty i jej ziołowych odmian. Ale jednocześnie jego zakres jest szeroki i wykracza daleko poza wskazane granice. Przede wszystkim miód można stosować jako naturalny konserwant, ponieważ zapobiega rozwojowi bakterii, zapewniając działanie bakteriobójcze. Wchodzi w skład wielu kosmetyków, na jego bazie powstają kremy do twarzy i ciała, maseczki do twarzy i włosów. Ponieważ nie tylko łagodzi stany zapalne, ale także pomaga oczyścić skórę z zanieczyszczeń i nadmiaru połysku, zapewnia efekt odżywczy. Dzięki stosowaniu maseczek z miodem gryczanym włosy zostają wzmocnione, nabierają gładkości i bardziej nasyconego koloru. A za pomocą okładów miodowych możesz usunąć nadmiar płynu, zmniejszyć cellulit, napiąć skórę bez szkody dla zdrowia i zwiększyć jej elastyczność.