Propolis Kit pszczeli 100g zbiór 2024r
Opis
PROPOLIS – to lepka substancja żywiczna pozyskiwana przez pszczoły z paków roslin. Jest substancja bakteriobójcza pozwalajaca na utrzymanie właściwej higieny ula oraz surowcem do uszczelniania jego wnętrza. Do dzisiaj nie udało się ustalić wszystkich składników kitu, chociaż wyodrębniony już blisko 300!.
500ml spirytusu 96 %,
120 ml przegotowanej wody.
Propolis wsypujemy do słoika, zalewamy spirytusem i dodajemy wody. Pozostawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemnym miejscu codziennie wstrzasajac. Po tym okresie nalewke cedzimy przez gazę i jest gotowa do spożycia.
- 15-20 kropli na łyżkę cukru (trzymać w ustach) 3 razy dziennie.
- 30 k. na 200 ml ciepłej herbaty do płukania gardła i popijania.
- 50 k. na 250 ml ciepłej wody (do płukania gardła kilkakrotnie w ci±gu dnia).
- na 1 łyżeczkę miodu wkropić 20 kropli zażywać 3 razy dziennie przy przeziębieniu i grypie.
- inhalacje – 30 k. wkropić do naczynia z goraca woda i wdychać opary.
Choroba wrzodowa żoładka i dwunastnicy:
- 20-50 k. na 100 ml ciepłego mleka (2 razy dziennie).
- 30-40 k. na 1 szklankę odwaru z siemienia lnianego (pić między posiłkami po pol szklanki przy wrzodach żoładka).
Nadcisnienie tętnicze i profilaktyka w miażdżycy:
- 30-60 k. na pół szklanki mleka lub przegotowanej wody.
Zapalenie watroby przewlekłe i wirusowe:
- 50 k. na pół szklanki letniej, przegotowanej wody (2 razy dziennie).
Osłabiona odporność:
- 20-40 k. na łyżkę miodu rozpuszczonego w szklance letniej, przegotowanej wody(3 razy dziennie).
Stany zapalne dróg moczowych i pęcherza moczowego:
- 50 k. z 1 łyżką miodu i 1 łyżeczką pyłku na szklankę, wody (pić 2 razy dziennie przez okres 1 miesiaca).
Zapalenie gruczołu krokowego:
- 50 k. z 1 łyżką miodu i pyłku na pol szklanki letniej, przegotowanej wody i pol szklanki soku z marchwi. Pić raz dziennie godzinę przed posiłkiem (1 miesiac).
Zranienia, owrzodzenia, grzybice, odleżyny i oparzenia:
- 3-5 ml na 100 ml wody (do przemywania).
Paradontoza i ból zębów:
- przykładać tampon z waty nasączony wyciągiem z propolisu.