Ile miodu dziennie można zjeść? Dowiedz się, ile kalorii ma jedna łyżka

Nie od dziś wiadomo, że prawdziwy miód jest źródłem wielu cennych właściwości prozdrowotnych i zdecydowanie warto włączyć go do diety. Pozytywnie wpływa na odporność, wspomaga proces leczenia wielu chorób i znany jest jako naturalny antybiotyk. Nie można zapomnieć o jego pysznym smaku, dzięki któremu wszyscy tak chętnie po niego sięgają. Jednak tak, jak w przypadku pozostałych, słodkich produktów spożywczych, miód także należy spożywać z umiarem. Ile miodu dziennie można jeść? Jak dużo ma kalorii? Wyjaśniamy w poniższym artykule.

Skład miodu – co musisz o nim wiedzieć?

Prawdziwy miód jest znany jako naturalny antybiotyk o szerokim spektrum pozytywnego działania na ludzki organizm. Tajemnica tego przysmaku tkwi w jego niepowtarzalnym składzie, w którym znaleźć można:

– cukry proste, czyli węglowodany,

– witaminy A, C, K i z grupy B,

– ponad 30 składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, kobalt i mangan,

– olejki eteryczne,

– bioflawonoidy, różne enzymy i substancje o antybakteryjnym i bakteriobójczym działaniu.

Nie da się ukryć, że naturalny miód jest bardzo słodkim przysmakiem, dlatego często stosuje się go jako zdrowszy zamiennik białego cukru. To cenne źródło energii i doskonała alternatywa dla klasycznych, niezdrowych słodyczy. Ze względu na niski indeks glikemiczny nie powinien wpływać na wagę ciała, oczywiście jeśli jest spożywany rozsądnie.

Ile miodu dziennie można zjeść?

Określenie tego, ile miodu dziennie można spożyć, nie jest oczywiste. Wiele zależy od ogólnego stanu zdrowia i ewentualnych schorzeń, z którymi organizm ludzki aktualnie się boryka. Duże znaczenie ma też wiek, masa ciała, skłonność do przybierania na wadze i przeciętna, dzienna aktywność fizyczna. Aby poprawnie włączyć miód do swojej diety, należy szczegółowo przeanalizować indywidualne potrzeby. Nie wolno przy tym zapomnieć, że prawdziwy miód to źródło fruktozy, która przyjmowana bez błonnika – tak jak w owocach – może prowadzić do wzrostu wagi.

Zatem, ile miodu dziennie można zjeść? Ogólne zalecenia wyglądają następująco:

– małe dzieci od 1 do 2 lat – 1 łyżeczka dziennie,

– dzieci od 3 do 12 lat – 2-3 łyżeczki dziennie,

– starsze dzieci i dorośli – 2 łyżki dziennie,

– seniorzy – 1-2 łyżki dziennie,

– sportowcy – 12-16 łyżek dziennie.

W przypadku schorzeń, takich jak cukrzyca czy anemia, warto skonsultować się z dietetykiem, który dobierze najkorzystniejszą dla organizmu dawkę miodu.

Ile kalorii ma łyżka miodu?

Prawdziwy, naturalny miód pszczeli jest kaloryczny, dlatego spożywając go, należy zachować rozwagę. Ile kalorii ma łyżka miodu? Szacuje się, że łyżeczka miodu waży około 12 g, a łyżka około 25 g. W 100 g miodu znajdziemy około 340 kalorii, w związku z tym jedna łyżeczka miodu to około 40 kcal, a łyżka – około 80 kcal. Zatem osoby cierpiące na cukrzycę i te, które nie chcą przytyć, muszą wprowadzać miód do swojej diety szczególnie ostrożnie, najlepiej pod okiem dietetyka. Osoby zdrowe bez wahania powinny całkowicie zastąpić cukier biały prawdziwym miodem.

Dlaczego warto włączyć miód do swojej diety?

Warto zaznaczyć, że naturalny miód pszczeli jest wolniej przyswajalny niż klasyczny cukier. Oznacza to, że ludzki organizm nie odczuwa po nim gwałtownych skoków i spadków energii, a co za tym idzie, spożywanie miodu nie zaburza poziomu glukozy. Dlatego też zdecydowanie warto włączyć go do jadłospisu, szczególnie jeśli ma zastąpić klasyczne słodycze.

Spożywanie miodu ze zdrowym umiarem przyniesie organizmowi szereg korzyści – prawdziwy pszczeli przysmak to źródło cennych witamin i składników odżywczych. Poszukujesz naturalnych miodów? Sprawdź, jakie propozycje przygotowała dla Ciebie nasza pasieka!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl