Jakie witaminy i minerały ma miód?
Jakie witaminy i minerały ma miód?

Jakie witaminy i minerały ma miód? O prozdrowotnych właściwościach miodu możemy usłyszeć naprawdę sporo. Pomaga on przy przeziębieniu czy grypie, w problemach trawiennych czy nawet w walce z alergią. Dodatkowo pozwala zwiększyć siły odpornościowe naszego organizmu.

czytaj całość »
Jak przechowywać miód?
Jak przechowywać miód?

Jak przechowywać miód? Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów miodu, który chętnie spożywamy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

czytaj całość »
Jaki miód na przeziębienie dla dzieci?
Jaki miód na przeziębienie dla dzieci?

Miód to produkt, który zawiera maksimum cennych dla dzieci składników, w tym jest przydatny podczas przeziębień. Wspomaga eliminację wirusów oraz ich produktów odpadowych, zabija szkodliwe mikroorganizmy. Jednocześnie wzrasta poziom odporności na choroby. Produkt jest odpowiedni nie tylko przy przeziębieniach, chorobach zakaźnych, ogólnoustrojowych, ale także wspomaga odporność organizmu dziecka. Trzeba jednak wiedzieć, że miód można podawać dzieciom dopiero po ukończenia pierwszego roku życia.  

czytaj całość »
Jaki miód jest najbardziej wartościowy?
Jaki miód jest najbardziej wartościowy?

Wszyscy wiedzą, że miód jest przydatny. Słoiki z naturalnym produktem znajdują się na półkach wielu polskich rodzin. Jest to szczególnie istotne w zimnych porach roku. Do czego właściwie jest przydatny miód, czy wszystkie jego odmiany nadają się do uzdrawiania? Miód ma wiele przydatnych i leczniczych właściwości. 

czytaj całość »
Miód gryczany - właściwości
Miód gryczany - właściwości

Pikantny, cierpki, pachnący, ciemny, lepki, ostry to definicje, które najczęściej charakteryzują miód gryczany. Jest to naturalny wysokokaloryczny produkt o niskim indeksie glikemicznym, spożywając go diabetycy nie odczują wzrostu poziomu cukru we krwi, ponadto nie trzeba obawiać się przybierania na wadze. Miód gryczany jest pozyskiwany przez pszczoły z jednej rośliny. Jest jednym z najwartościowszych, zdrowych i pachnących produktów z pasieki.

czytaj całość »
Jaki miód na gardło i kaszel?
Jaki miód na gardło i kaszel?

Miód słynie z niezwykłych właściwości. Jest stosowany w medycynie naturalnej od tysięcy lat. Świetnie sprawdza się więc jako baza pod naturalny preparat, jakim jest syrop na kaszel. Dodatkowo jego konsystencja ukoi błonę śluzową gardła, złagodzi ból i dyskomfort.

czytaj całość »
Ile miodu dziennie można zjeść? Dowiedz się, ile kalorii ma jedna łyżka

Nie od dziś wiadomo, że prawdziwy miód jest źródłem wielu cennych właściwości prozdrowotnych i zdecydowanie warto włączyć go do diety. Pozytywnie wpływa na odporność, wspomaga proces leczenia wielu chorób i znany jest jako naturalny antybiotyk. Nie można zapomnieć o jego pysznym smaku, dzięki któremu wszyscy tak chętnie po niego sięgają. Jednak tak, jak w przypadku pozostałych, słodkich produktów spożywczych, miód także należy spożywać z umiarem. Ile miodu dziennie można jeść? Jak dużo ma kalorii? Wyjaśniamy w poniższym artykule.

czytaj całość »
Dlaczego miód się nie krystalizuje? Wyjaśniamy

Każdy miłośnik miodu wie, że występuje on w dwóch formach – płynnej i stałej. Miód w stałej postaci, czyli skrystalizowany, wbrew panującemu przekonaniu jest równie wartościowy, co płynny produkt. Co ważne, w przypadku naturalnego daru ula oba stany skupienia mogą świadczyć o jego autentyczności. Problem pojawia się wtedy, gdy przez długi czas miód nie ulega krystalizacji. Zatem od jakich czynników zależy ten proces? Dlaczego miód się nie krystalizuje i o czym to świadczy? Odpowiedzi na te nurtujące pytania znajdziesz w naszym dzisiejszym artykule.

czytaj całość »
Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie? Poznaj nasze pyszne propozycje!

Zatkany nos, katar, ból gardła i osłabienie – każdy z nas doświadczył tych przykrych objawów, które nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Dynamicznie zmieniająca się pogoda i niższa temperatura powietrza sprzyjają zachorowaniom, a infekcje mogą dotknąć zarówno dorosłych, jak i dzieci. W przypadku wystąpienia oznak choroby nie musisz od razu biec do apteki. Odporność i walkę z infekcją możesz wspomagać naturalnymi sposobami. Jednym z najskuteczniejszych produktów o wyjątkowych właściwościach w tym zakresie jest miód. Jaki miód na przeziębienie jest najlepszy? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym artykule.

czytaj całość »
Jaki miód jest najzdrowszy? Sprawdź, czy masz go w swojej spiżarni!

Miód – odpowiednio pozyskany i właściwie przechowywany – to cenne uzupełnienie diety. Bogaty w witaminy i składniki odżywcze uchodzi za jeden z najlepszych darów natury. Prozdrowotne właściwości, którymi się wyróżnia, zdecydowanie powinny skłonić Cię do uwzględnienia prawdziwego miodu w jadłospisie. Jak zapewne wiesz, obecnie masz do wyboru wiele odmian tego przysmaku – zatem jaki miód jest najzdrowszy? Czytaj dalej, a odpowiedź na pewno Cię zaskoczy!

czytaj całość »
Zastosowanie miodu – podpowiadamy, w jaki sposób możesz wykorzystać jego właściwości

Od wieków docenia się skład i właściwości miodów. Już w starożytności odkryto potencjał “płynnego złota” i wykorzystywano ten produkt na wielu, nawet mniej oczywistych obecnie, płaszczyznach. Choć miód znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości, to jego zastosowanie nie ogranicza się jedynie do wspomagania leczenia niektórych infekcji – o czym nie wszyscy wiedzą. Jak możesz wykorzystywać miód na co dzień? W poniższym wpisie przedstawiamy pomysły na zastosowanie go w kuchni i nie tylko!

czytaj całość »
Miód lipowy i wielokwiatowy – dowiedz się, jakie mają właściwości

Miód zajmuje ważne miejsce na polskich stołach. Docenia się jego wybitny smak, naturalne pochodzenie, a przede wszystkim właściwości prozdrowotne. Do ulubionych skarbów ula zdecydowanie należą dwa jego rodzaje – miód lipowy i wielokwiatowy. Ten pierwszy to jeden z najtrudniej dostępnych przysmaków, drugi natomiast znany jest jako król wśród miodów. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Czytaj dalej, a poznasz ich wybitne właściwości.

czytaj całość »
Miód gryczany, faceliowy, rzepakowy i akacjowy – poznaj ich wyjątkowe właściwości

Natura jest dla nas bardzo hojna i daje nam swoje największe skarby. Jednym z najcenniejszych jest prawdziwy miód. Doceniany za swoje wyjątkowe, prozdrowotne działanie i rewelacyjny smak gości w domach Polaków w wielu odsłonach. Jakie właściwości mają najpopularniejsze rodzaje miodów, czyli gryczany, faceliowy, rzepakowy i akacjowy? Z naszego dzisiejszego wpisu dowiesz się, dlaczego warto sięgnąć, przynajmniej po jeden z tych złotych nektarów.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl