Jaki kolor ma miód gryczany? O dobroczynnych właściwościach miodu wie chyba każdy. To nie tylko pyszna uczta, ale także skarbnica składników odżywczych. Szczególnie przydatny jest miód gryczany, którego cena odpowiada jego właściwościom. Nektar pozyskiwany jest przez pszczoły z gryki w okresie jej kwitnienia. Miód posiada ciemny kolor i słodki, a nawet cierpki smak. Wędrowna Pasieka Strzeczona ma około 350 rodzin pszczelich które produkują jedynie wartościowy miód gryczany.
Jaki kolor ma miód gryczany?
Gryka jest rośliną miododajną, z której pszczoły nektarowe wytwarzają miód gryczany. I choć kwiaty gryki są śnieżnobiałe, kolor miodu gryczanego jest zwykle ciemnobrązowy, czasem z czerwonawym odcieniem. Miód gryczany przybiera ciemny kolor z powodu obecności polifenoli, doskonałych przeciwutleniaczy występujących w czerwonym winie, herbacie, ciemnej czekoladzie i jagodach. Po skrystalizowaniu staje się jaśniejszy, nabierając pięknego jasnego koloru czekolady. Nie wpływa to jednak na jego walory smakowe i lecznicze.
Świeży miód gryczany jest przejrzysty a wyróżnia go gęsta konsystencja. Z czasem produkt staje się gęstą masą. Miód gryczany różni się od innych odmian smakiem i zapachem. Posiada przyjemny miodowy aromat, pachnie kaszą gryczaną, a raczej jej kwiatami, co czyni go wyjątkowym. Niektórzy odnajdują w nim połączenie aromatu cynamonu, orzecha, karmelu i gałki muszkatołowej. Smak jest lekko gorzki. Naturalny dojrzały miód gryczany krystalizuje w jednorodnej masie w całej objętości.
Skład i właściwości miodu gryczanego
Ciemne odmiany miodów cieszą się ostatnio coraz większą popularnością, a miód gryczany zajmuje już pierwsze miejsce wśród miodów o wyraźnych właściwościach leczniczych. Rosnąca popularność odmian ciemnych wynika z faktu, że zawierają one więcej składników mineralnych niż odmiany jasne. Miód gryczany wyróżnia się wysoką aktywnością zawartych w nim enzymów. Zawiera białka, aminokwasy, witaminy C, E, grupa B, minerały takie jak: magnez, sód, fosfor, cynk, żelazo, potas, a także pierwiastki śladowe: aluminium, miedź, mangan, ołów, itp.
Przydatne właściwości miodu gryczanego są następujące:
- Miód gryczany jest cennym źródłem energii.
- Produkt przydatny przy chorobach układu oddechowego, bólu gardła, grypie, katarze. Sprzyja usuwaniu z organizmu substancji chorobotwórczych i wzmacnia układ odpornościowy.
- Pomaga przy nadciśnieniu tętniczym i niedokrwistości, wspiera leczenie przeziębienia.
- Normalizuje równowagę kwasową żołądka, co jest przydatne w przypadku wrzodów. Doskonale sprawdza się w stanach zapalnych jelita grubego.
- Miód gryczany działa antydepresyjnie, uspokaja i poprawia nastrój.
Miód gryczany dla poprawy zdrowia
Oprócz wymienionych dobroczynnych właściwości, miód gryczany ma działanie krwiotwórcze, zwiększa poziom hemoglobiny we krwi, normalizuje pracę nerek. A wynika to z faktu, że produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru gryki kwitnącej jest bogaty w żelazo i białko w porównaniu z innymi odmianami miodów. Oprócz właściwości hematopoetycznych miód gryczany jest wyraźnym środkiem antyseptycznym, jest stosowany w leczeniu ropnych ran, czyraków oraz innych chorób skóry. Ma właściwości antybakteryjne i stosuje się go w celu likwidacji infekcji w jamie ustnej, w leczeniu procesów zapalnych gardła i tchawicy. Składniki obecne w miodzie gryczanym likwidują drobnoustroje chorobotwórcze, natomiast jego delikatna struktura osłania błonę śluzową gardła, usprawniając oddychanie oraz połykanie. Ponadto miód wspiera odbudowę mikroflory.
Miód gryczany właściwości immunostymulujące tzn. pomaga radzić sobie z atakiem wirusów w okresie jesienno-zimowym, dlatego herbata z dodatkiem takiego produktu stanie się środkiem zapobiegawczym podczas sezonowych chorób. Produkt ceniony jest również w kosmetyce. Zmiękcza, odżywia i odmładza skórę, zwalcza organizmy chorobotwórcze, normalizuje procesy metaboliczne w skórze, przyspiesza wzrost włosów i wzmacnia paznokcie.
Ważne! Miód gryczany to produkt wysokokaloryczny. Zawiera około 339 kcal na 100 gramów. Ze względu na niski indeks glikemiczny nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i nie prowadzi do otyłości, dlatego znajduje zastosowanie w żywieniu dietetycznym.
Cechy wyboru miodu gryczanego
Wszystkie użyteczne właściwości produktu są istotne tylko dzięki jego naturalności i wysokiej jakości. Nie należy kupować miodu gryczanego, którego cena jest podejrzanie niska, ponieważ najprawdopodobniej jest to podróbka. Przed zakupem należy zapoznać się z certyfikatem zgodności produktu. Świeży miód powinien mieć ciemny kolor i lepką konsystencję. Po dłuższym przechowywaniu staje się lżejszy i gęstszy, ale zachowuje jednolitość. Części płynne i stałe nie mogą się rozdzielać, ponadto nie sposób nie rozpoznać jego aromatu. Kupując trzeba zwrócić uwagę na strukturę produktu, ponieważ smugi i wtrącenia są niedozwolone. Dobry miód powinien być jednorodny. Jeśli kupisz naturalny miód z Pasieki Strzeczona, zapewni on nie tylko wyjątkowy smak, ale także maksymalne korzyści.
Jak przechowywać miód gryczany?
Miód gryczany, podobnie jak wszystkie inne odmiany, należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w suchych, przewiewnych pomieszczeniach, które zimą nie zamarzają. W wilgotnych pomieszczeniach miód może wchłaniać wilgoć i kwaśnieć. Osobliwością miodu jest to, że miód pochłania zapachy, dlatego trzymaj silnie pachnące substancje z dala od miejsca przechowywania.