Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie?

Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie?

Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie? Czy miód jest dobrym środkiem na przeziębienie? Aby otrzymać odpowiedź, należy poznać skład miodu. Okazało się, że miód zawiera wiele cennych składników. Są to witaminy (C, E, PP, kwas foliowy, witamina z grupy B), amylaza, katalaza, enzymy fosfatazy, które poprawiają wchłanianie składników odżywczych, makro i mikroelementów (jod, wapń, żelazo, potas, cynk itp.). Ponadto zawiera aminokwasy, a także kwasy nieorganiczne i podobne (winogronowy, winowy, linolowy itp.). Wiele z tych substancji ma dobry wpływ na przeziębienie.

Jak miód pomaga organizmowi w czasie przeziębienia?

  • Zmniejsza ból żołądka, ponieważ łagodzi błonę śluzową przewodu pokarmowego, nawilża ją, przyspiesza powrót do zdrowia. Poprawia odkrztuszanie podczas kaszlu. Zmniejsz stany zapalne w gardle.
  • Poprawia działanie mechanizmu pomocowego. Działa antyseptycznie na błonę śluzową. Zapobiega namnażaniu się wirusów i bakterii. Dzięki swoim właściwościom napotnym pomaga oczyszczać organizm z toksyn, ponadto pomaga regulować temperaturę ciała.
  • Daje wytrzymałość, zawiera dużo szybkich, łatwo przyswajalnych węglowodanów: glukozę, fruktozę, sacharozę.

Najłatwiejszym sposobem użycia miodu na przeziębienie jest podanie go doustnie. Można spożywać go na różne sposoby:

  • Herbata z miodem to świetna opcja na napój. Pomoże usunąć toksyny z organizmu, nawilży błonę śluzową, oczyści ją z wirusów i bakterii. Po podgrzaniu miód traci swoje dobroczynne właściwości, dlatego należy podgrzewać go tylko do 40 stopni Celsjusza.
  • Ciepłe (ale nie gorące) mleko z dodatkiem miodu pomaga na kaszel. Taki napój zmiękcza podrażnioną błonę śluzową, łagodzi ją, wspomaga wytwarzanie śluzu.

Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie?

Każda odmiana miodu ma swoje właściwości lecznicze i jest odpowiednia przy leczeniu przeziębienia.

Miód z maliny leśnej

Pomaga przy chorobach górnych i dolnych dróg oddechowych. Jest przydatny również przy zapobieganiu przeziębieniom. Miód malinowy posiada właściwości napotne, rozgrzewające, a także przeciwgorączkowe. Ponadto wzmacnia odporność organizmu.

Miód lipowy

Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe. Ma działanie wykrztuśne, pomaga w chorobach narządów oddechowych. Jest zalecany przy chorobach oskrzeli, migdałków, krtani. Miód lipowy posiada delikatny aromat kwitnącej lipy i jest słodszy niż wszystkie inne odmiany. Znakomicie sprawdza się przy przeziębieniach, kaszlu, w leczeniu wątroby, woreczka żółciowego i innych chorób przewodu pokarmowego.

Miód gryczany

Powinien być stosowany przy przeziębieniach, wzmacnia organizm i usuwa z niego toksyny. Zawiera źródła pierwiastków śladowych i działa jako silny środek immunostymulujący. Miód gryczany niszczy bakterie, ma działanie moczopędne, co pomaga usuwać drobnoustroje z organizmu, dlatego w trakcie kuracji konieczne jest picie większej ilości wody.

Miód akacjowy

Pozytywnie wpływa na metabolizm i wzmacnia układ odpornościowy. Nie zawiera pyłków, które często powodują reakcję alergiczną. Zawiera minimalną ilość kwasów organicznych, dzięki czemu regeneruje podrażnione błony śluzowe i pomaga szybko leczyć kaszel i objawy przeziębienia. Odmiana akacji na przeziębienie może być pomocna nawet dla diabetyków.

Miód rzepakowy

Jest przydatny przy chorobach płuc, zapaleniu oskrzeli, astmie, chorobach serca i naczyń krwionośnych, nie powoduje reakcji alergicznych, jest łatwo trawiony przez żołądek i zalecany przy wrzodach żołądka i dwunastnicy.

Miód z propolisem

Miód z propolisem - klejem pszczelim lub spoiwem, który pszczoły wytwarzają do przygotowania plastrów miodu. Działa jako silny przeciwutleniacz, immunomodulator, środek przeciwdrobnoustrojowy. Pomaga likwidować ból brzucha i uszu, łagodzi stany zapalne, przyspiesza powrót do zdrowia.

Lecznicze właściwości miodu na przeziębienie:

  • Przeciwzapalne - wspomaganie witaminami, nasycanie odpowiednią dawką glukozy i mikroelementów skutecznie wpływa na stany zapalne, zarówno miejscowe, jak i ogólne.
  • Bakteriobójcze - ze względu na zawartość fitoncydów miód pomaga również przy chorobach zakaźnych: hamuje rozmnażanie się bakterii.
  • Immunomodulujące - miód na przeziębienie przyjmuje się w celu wspomagania leczenia. W każdym preparacie produkt działa na poprawienie odporności organizmu.
  • Napotne - sam w sobie nie jest przeciwgorączkowy, ale wspomaga termoregulację i pracę gruczołów potowych. Przyspiesza to normalizację wymiany ciepła.
  • Emolient - miód nawilżający błonę śluzową podczas przeziębienia, tworzy ochronny film przy zapaleniu gardła. Łagodzi: kaszel, potliwość, ból. Pomaga zamienić suchy kaszel w produktywny i szybko się go pozbyć.
  • Regenerujący - miodowa mieszanka przyspiesza przemianę materii, odbudowuje pracę układu oddechowego i szybkości procesów regeneracyjnych. Miód na przeziębienie pomaga zregenerować drogi oddechowe.

Naturalna słodycz różni się nie tylko czasem zbioru i składem, ale także barwą: przezroczystą, białą, bursztynową, ciemnobrązową, żółtą. Codzienne stosowanie 1-2 łyżeczek wzmacnia organizm, oczyszcza krew, przywraca siły i energię. Stosowanie miodu na przeziębienia skutecznie hamuje stany zapalne błon śluzowych układu oddechowego oraz zapobiega rozwojowi patogenów. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl