Miód – odpowiednio pozyskany i właściwie przechowywany – to cenne uzupełnienie diety. Bogaty w witaminy i składniki odżywcze uchodzi za jeden z najlepszych darów natury. Prozdrowotne właściwości, którymi się wyróżnia, zdecydowanie powinny skłonić Cię do uwzględnienia prawdziwego miodu w jadłospisie. Jak zapewne wiesz, obecnie masz do wyboru wiele odmian tego przysmaku – zatem jaki miód jest najzdrowszy? Czytaj dalej, a odpowiedź na pewno Cię zaskoczy!
Dlaczego warto jeść miód?
Miód jest nie tylko pysznym dodatkiem, który wykorzystuje się w kuchni – ma wiele cennych właściwości leczniczych, które mogą wspomóc proces leczenia pewnych schorzeń. To znany od wieków naturalny antybiotyk, wzmacniający odporność. Łagodzi stany zapalne, usprawnia procesy trawienne, reguluje ciśnienie krwi i znacznie przyspiesza regenerację naskórka.
Co więcej, udowodniono, że miód może mieć wpływ na poprawę nastroju i jakość snu. Niektóre odmiany pomagają w łagodzeniu objawów stresu i mają swój udział w profilaktyce depresji.
Prawdziwy, naturalny miód ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, co oznacza, że można go stosować jako smarowidło na skórę – przyspiesza gojenie ran i ogranicza ryzyko wystąpienia zakażenia.
Nie da się ukryć, że to także zdrowy zamiennik klasycznego cukru. Z powodzeniem można wykorzystać go jako dodatek do herbaty, wypieków i przekąsek.
Jaki miód jest najzdrowszy?
Obecnie miód nie jest towarem deficytowym – na rynku dostępnych jest wiele odmian i z pewnością każdy konsument znajdzie odpowiedni rodzaj dla siebie. Zapewne jednak zastanawiasz się, jaki miód jest najzdrowszy? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista.
Aby móc korzystać z prozdrowotnych właściwości tego produktu, musisz przede wszystkim wybrać naturalny miód, najlepiej ze sprawdzonej pasieki. Unikaj miodów, które znajdziesz w marketach – nie zawierają pełni składników odżywczych i nie smakują równie wybornie, jak prawdziwy skarb ula.
Jak zatem wybrać najzdrowszy miód? Każda odmiana ma nieco inne działanie, które wynika z tego, z jakich roślin pozyskiwany jest nektar. Niemniej, kluczem jest różnorodność i urozmaicenie, dlatego warto mieć pod ręką kilka jego rodzajów. Poniżej przedstawiamy odmiany jednogłośnie uznane za najlepsze pod względem korzyści zdrowotnych:
– miód gryczany – charakteryzuje się nieco ostrym smakiem i intensywną barwą. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych. Działa odtruwająco i oczyszczająco, dlatego jest niezawodny w przypadku dolegliwości związanych z wątrobą;
– miód lipowy – najzdrowszy w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Niezastąpiony przy przeziębieniach i grypie;
– miód wielokwiatowy – różnorodność składu chemicznego wyróżnia go na tle innych miodów. Zalecany alergikom i astmatykom – łagodzi nieprzyjemne objawy tych schorzeń.
Jaki miód jest najzdrowszy dla dzieci?
Czy wiesz, że możesz podać miód swojemu dziecku już po 12. miesiącu życia? To sprytny sposób na przemycenie maluchowi do diety witamin i cennych składników odżywczych. Jaki miód jest najzdrowszy dla dzieci? Postaw na łagodny smak, który nie podrażni delikatnego podniebienia. Doskonale sprawdzi się zatem miód wielokwiatowy, który wspomoże dodatkowo walkę z uporczywą alergią. Dzieci lubią też łagodny miód akacjowy. Ten płynny i słodki w smaku wyrób możesz podać z herbatą lub jako słodki dodatek do podwieczorku. Wzmacnia odporność i jest niezastąpiony podczas dolegliwości związanych z układem pokarmowym.
Prawdziwy miód – jak go rozpoznać?
Jak wspomnieliśmy wyżej, każdy naturalny miód ma określone właściwości i może pomóc w przypadku wielu dolegliwości. Musi być jednak prawdziwy. Jak zatem rozpoznać i wybrać taki miód? Na etykiecie powinny znaleźć się następujące informacje:
– pełna nazwa produktu,
– data rozlewu,
– miejsce pochodzenia,
– masa netto,
– data ważności,
– weterynaryjny numer identyfikacyjny i numer partii produkcyjnej.
Zdecydowanie warto profilaktycznie wprowadzić miód do swojej diety. Tym pysznym sposobem możesz poprawić swoją odporność i zapobiegać m.in. chorobom układu krwionośnego. Szukasz naturalnych produktów prosto z ula? Nasza pasieka oferuje mnóstwo odmian i ciekawych wariantów smakowych, które powinny znaleźć się w Twojej spiżarni.