Jaki miód na gardło i kaszel?

Jaki miód na gardło i kaszel?

Miód słynie z niezwykłych właściwości. Jest stosowany w medycynie naturalnej od tysięcy lat. Świetnie sprawdza się więc jako baza pod naturalny preparat, jakim jest syrop na kaszel. Dodatkowo jego konsystencja ukoi błonę śluzową gardła, złagodzi ból i dyskomfort. Możemy być pewni, że dzięki zastosowaniu wyłącznie naturalnych składników będzie całkowicie bezpieczny także dla naszych dzieci.

Dlaczego miód jest wykorzystywany przy bólu gardła i kaszlu?

Naturalny miód jest doskonałym lekarstwem na ból gardła i kaszel. To prawdziwe panaceum na wiele chorób. Zawiera naturalne przeciwutleniacze, bogaty kompleks witamin, aminokwasy i pierwiastki śladowe. Ponadto produkt ma dość silne działanie antybakteryjne. Przy przeziębieniu można go przyjmować na różne sposoby. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i zmiękczająco na błonę śluzową. Ponadto produkt jest całkowicie naturalny i nie wywołuje skutków ubocznych, jak ma to miejsce w przypadku preparatów farmaceutycznych o podobnym przeznaczeniu. Zapalenia górnych dróg oddechowych wywoływane są głównie przez wirusy, przeciwko którym praktycznie nie ma skutecznych leków. Wszelkie leczenie przeziębień i innych podobnych schorzeń sprowadza się zatem do usunięcia objawów: kaszlu, kataru, bólu gardła, wysokiej gorączki i osłabienia.

Czy miód jest dobry na drogi oddechowe?

Naturalny miód jest jednym z najskuteczniejszych ludowych środków na ból gardła i kaszel. Sekret skuteczności miodu tkwi w jego składzie: fitoncydy. Ludzie nazywają je naturalnymi antybiotykami. Substancje hamują zdolność bakterii do rozwoju i reprodukcji, zmniejszając ich liczebność.

Witaminy. Przede wszystkim C – wzmacnia układ odpornościowy, niszczy bakterie (w tym górne drogi oddechowe), łagodzi stany zapalne. A - odbudowuje uszkodzone komórki tkanek. B2 jest aktywatorem produkcji specjalnych przeciwciał, które niszczą chorobotwórcze środowisko w organizmie. E - wspiera odbudowę nabłonka błony śluzowej gardła. Minerały. Cynk - pomaga zwalczać nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Sód – przeciwdziała szkodliwym bakteriom. Wapń - zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych, dzięki czemu ból szybciej znika, a obrzęk ustępuje.

Jaki miód na gardło i kaszel?

Miód jest najskuteczniejszy w leczeniu bakteryjnego (paciorkowcowego) zapalenia migdałków. Zmniejsza obrzęki, tępy ból podczas połykania, zapobiega rozprzestrzenianiu się procesu zapalnego i pomaga w szybszym powrocie do zdrowia. Pachnący produkt poprawia mikrokrążenie w uszkodzonych tkankach, ułatwiając i przyspieszając organizmowi pozbycie się ropy i płynu obrzękowego. Naturalny miód ma silne działanie antybakteryjne, dzięki czemu doskonale wzmacnia układ odpornościowy i zapewnia zapobieganie procesom zapalnym. Ponadto miód jest źródłem antyoksydantów – kwasów fenolowych i flawonoidów.

Rodzaje miodu na gardło i kaszel

Istnieje wiele odmian tego produktu pszczelego. Każdy z nich ma właściwości antybakteryjne, ale u niektórych gatunków właściwości te są bardziej wyraźne.

Który miód jest dobry na ból gardła i kaszel:

  • Miód wielokwiatowy. Uważany za najbardziej pachnący, wytwarzany jest przez latające owady z nektaru roślin kwitnących. Ten produkt pszczeli ma pikantny aromat i przyjemny smak.Taki miód na ból gardła i kaszel jest aktywnie wykorzystywany.
  • Miód lipowy. Ten rodzaj miodu ma szczególny smak, czasem z goryczką i jest najczęściej używany na przeziębienia. Posiada silne właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Niweluje ból gardła i kaszel, nieżyt nosa, wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli. Produkt pszczeli stosuje się w leczeniu chorób gardła, których rozwój wywołały grzyby, wirusy lub bakterie. Miód lipowy zaleca się przyjmować przy zapaleniu migdałków, któremu towarzyszy obrzęk, zaczerwienienie i bolesność gardła, a także wysoka gorączka. Jest stosowany przy zapaleniu krtani, niweluje następujące objawy: kaszel, chrypka i ból gardła.
  • Miód malinowy. Posiada właściwości przeciwzapalnie, antybakteryjne, przeciwgorączkowe i antywirusowe. To sprawdzony miód przy przeziębieniach w tym przy bólu gardła i kaszlu oraz do wzmocnienia odporności organizmu.
  • Miód akacjowy dzięki unikalnej kompozycji jest silnym środkiem przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Ma dobroczynny wpływ na drogi oddechowe i jest zalecany w leczeniu prawie wszystkich schorzeń związanych z układem oddechowym (może być stosowany jako inhalacja i do wewnątrz). Przeciwzapalne właściwości miodu akacjowego pomogą złagodzić kaszel i ból gardła.
  • Miód gryczany. Ten produkt pszczeli zawiera dużo żelaza, dlatego zwykle stosuje się go do zaburzeń hematopoezy oraz w walce z anemią. Jest również bogaty w białko. Jest przydatny do regeneracji błon śluzowych, dlatego jest stosowany przy bólu gardła.
  • Miód spadziowy. Posiada silne właściwości antybakteryjne i łagodzące, dlatego jest dobry na ból gardła i kaszel. Spożywając ten rodzaj miodu można szybciej wyzdrowieć z infekcji wirusowej i bakteryjnej.

Korzyści z propolisu

Propolis ma wyjątkowe właściwości naturalnego antybiotyku, ponieważ jest produkowany przez pszczoły do smarowania pęknięć w ulach, dzięki czemu w ich domu nie ma chorobotwórczych bakterii, grzybów i wirusów.Taki naturalny antybiotyk wchodząc do organizmu człowieka zwalcza chorobę i jednocześnie nie zaburza równowagi mikroflory jelitowej, dostarcza witamin i mikroelementów, stymuluje układ odpornościowy i regenerację komórek. Propolis jest skuteczny na zapalenie i ból gardła, zapalenie migdałków, kaszel, zapalenie krtani, stan zapalny jamy ustnej.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl