Miód lipowy - na co działa? Miód jest jednym z najzdrowszych pokarmów. Słowa miód lipowy brzmią czarująco, obiecując bogactwo smaku i słodycz aromatu kwitnącego drzewa. Ten żółtawo-biały produkt pszczeli zdaje się otulać i niepostrzeżenie poprawiać samopoczucie człowieka: pomaga radzić sobie z objawami przeziębienia, poprawia pracę serca i naczyń krwionośnych, ogólnie ma pozytywny wpływ na organizm. Gdzie kupić naturalny miód lipowy? Taki produkt należy kupować z Pasieki wędrownej położonej w miejscowości Strzeczona (woj. pomorskie). Tutaj gospodarstwo pasieczne zajmuje się zbieraniem miodu i posiada aż 350 rodzin pszczelich, które produkują tak poszukiwany miód lipowy.
Co warto wiedzieć o miodzie lipowym?
Lipa sama w sobie jest dość pożyteczną rośliną, ale przy pomocy pszczół, które całą swoją energię i czas poświęcają na zbieranie miodowego nektaru, jej bogactwo jeszcze bardziej ujawnia się w niepowtarzalnym bukiecie smaków tej bezcennej naturalnej substancji. Miód lipowy to jedna z najlepszych odmian o wysokiej jakości, posiada całą listę cennych i użytecznych właściwości, które są korzystne dla organizmu człowieka.
Lipa jest uważana za najbardziej hojne źródło miodu, ponieważ jedno takie drzewo przynosi od 16 do 30 kilogramów pysznego nektaru miodowego, który składa się prawie wyłącznie z węglowodanów - 40% glukozy i 40% fruktozy, a pozostałe 20% to woda. Miód lipowy pochodzący z Pasieki Strzeczona można wykorzystywać nie tylko do herbaty i mleka, ale również do przyrządzania smacznych potraw. Oczywiście w sezonie zwiększonej zachorowalności na infekcje wirusowe warto spożywać miód lipowy każdego dnia, ponieważ jego działanie antyseptyczne wspiera leczenie przeziębienia i grypy. Działanie miodu skupia się także na niszczeniu drobnoustrojów namnażających się w gardle i nosie.
Miód lipowy - na co działa?
Miód jest bardzo kaloryczny, ale pomimo swoich właściwości odżywczych zawiera 22 cudowne aminokwasy, które pomagają szybko spalić zbędne kalorie i zmniejszyć apetyt, co przyczynia się do skutecznego odchudzania. Dzięki unikalnemu składnikowi zwanemu fernezolem zawartemu w płynnym nektarze, miód lipowy jest doskonałym środkiem antyseptycznym, który często stosowany jest do dezynfekcji ropnych ran, czyraków i oparzeń. Ponadto miód ma właściwości antybakteryjne, które poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Skutecznie leczy problemy związane z nerkami, pęcherzykiem żółciowym i wątrobą, łagodzi stany zapalne, a tym samym poprawia pracę narządów.
Stosuje się go przy przeziębieniach:
- Zapalenie migdałków.
- Ostre infekcje dróg oddechowych.
- Katar.
- Zapalenie oskrzeli.
- Kaszel, usuwanie plwociny.
Ponadto miód lipowy uporządkowuje układ nerwowy, działa uspokajająco, łagodzi stres i zwalcza bezsenność. Stosowany jest jako środek przeczyszczający a także w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Miód lipowy znajduje zastosowanie w takich dziedzinach jak okulistyka i stomatologia. Zajmuje ważne miejsce w kosmetologii - napina, odmładza i zmiękcza skórę ciała, poprawia ukrwienie i odbudowę komórek. Miód lipowy ma również właściwości przeciwzapalne. Obniża temperaturę w stanach gorączkowych, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Często jest przyjmowany w celach profilaktycznych.
Korzyści z miodu lipowego dla dzieci
Rosnący organizm potrzebuje wielu witamin, które właśnie zawarte są w miodzie lipowym - z grup E, K, A, E . Dlatego warto podawać go dzieciom. Wszyscy wiedzą, że w szkole dzieci przeżywają duży stres, dlatego miód będzie doskonały, antydepresyjny i uspokajający. Ponadto ten produkt jest dobrą pożywką dla mózgu, a dzieci muszą dużo myśleć.
Nastolatki często mają problemy ze skórą, a to powoduje duży dyskomfort. Miód lipowy uwzględnia również ten problem. Skóra nie błyszczy się i nie jest pokryta nieprzyjemnymi zaskórnikami. Ważne! Miodu lipowego nie podaje się dzieciom poniżej roku życia, a także tym, których organizm jest podatny na różne rodzaje alergii. Kontaktując się z Gospodarstwem Pasiecznym, można uzyskać więcej informacji na temat miodu lipowego oraz innych odmianach, które posiadają liczne właściwości lecznicze.
Korzyści z miodu lipowego dla wszystkich
Miód lipowy jest bardzo przyjemny w smaku, czasem z lekką goryczką. Od czasów starożytnych przygotowywano z nim napoje. Zawiera takie składniki jak: arginina, histydyna, leucyna, lizyna itp. Arginina bierze aktywny udział w metabolizmie organizmu, histydyna jest wsparciem dla sprawnego funkcjonowania systemu odpornościowego. Lecznicze właściwości miodu wynikają z dużej zawartości enzymów jak lipaza, inwertaza, katalaza, peroksydaza i diastaza. Miód lipowy ma silne działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i napotne. Produkt ten jest również stosowany przy ostrych infekcjach dróg oddechowych, katarze, podrażnieniu dróg oddechowych, astmie oskrzelowej, zapaleniu tchawicy, zapaleniu migdałków i zapaleniu krtani.
Miód lipowy ma niesamowite właściwości w okulistyce. Zawiera składniki, które mają wpływ na siatkówkę oka. Dlatego można go polecić wszystkim miłośnikom komputerów i telewizorów. Roztwór miodu lipowego stosuje się również do balsamów i przemywania oczu. Witaminy i aminokwasy wchodzące w skład miodu zmiękczają skórę, poprawiają krążenie krwi i wchodzą w skład metabolizmu lipidów. Dzięki zawartości witaminy B, C i E miód wspomaga odmłodzenie komórek.