
Wspieranie odporności miodem. Słodki i pachnący miód to pyszny przysmak i niemalże lekarstwo pomagające radzić sobie z różnymi chorobami. Warto dowiedzieć się, jak miód jest przydatny dla odporności. Ze względu na swój bogaty skład miód oddziałuje na ludzki organizm w różny sposób. Co znajduje się w składzie? Około 75-80% to różne węglowodany. Kolejne 13-22% to woda, 1% to białka i aminokwasy, 0,3% to kwasy organiczne, a reszta to witaminy i mikroelementy. Ten przysmak jest uważany za jeden z najbardziej przydatnych produktów do leczenia chorób i zapobiegania sezonowym dolegliwościom. Pasieka Strzeczona posiada w swojej ofercie odmiany miodów które wspierają układ odpornościowy, dzięki zawartym w miodzie składnikom organizm skutecznie walczy z infekcjami i bakteriami.
Co warto wiedzieć o miodzie?
Naturalny i ekologiczny miód zawiera fitoncydy, które dostają się do miodu wraz z nektarem i pyłkiem roślin kwitnących.Te biologicznie czynne substancje wytwarzane przez rośliny miododajne są w stanie zabijać lub hamować wzrost i rozwój mikroorganizmów. W miodzie stwierdzono obecność witamin C, E, K, grupy B, PP, H (biotyna) oraz karoten. Warto zauważyć, że zawarta: fruktoza, glukoza, kwasy organiczne, sole mineralne i substancje biologicznie czynne wzmacniają działanie witamin. Ze względu na pochodzenie naturalny miód jest dwojakiego rodzaju. Zbierając spadzi z liści, igieł i łodyg roślin, a także słodkie wydzieliny owadów, z których pszczoły produkują miód spadziowy. Miód kwiatowy jest wynikiem zbierania nektaru z roślin kwitnących. Pszczoły przetwarzają ogromną liczbę roślin miododajnych.
Wspieranie odporności miodem – który miód wybrać?
Właściwości miodu zależą od pochodzenia geograficznego i botanicznego, dlatego skład produktu zbieranego w różnych miejscach jest różny. Na aktywność enzymów mają wpływ substancje mineralne, które są determinowane rodzajem roślin i charakterem gleby. Ciemne odmiany miodu zawierają więcej składników mineralnych niż jasne. Pasieka Strzeczona położona jest w województwie pomorskim, gdzie pracuje 350 rodzin pszczelich dostarczających miody podnoszące odporność organizmu człowieka. Tutaj kupisz:
Miód gryczany - ciemny gęsty produkt o specjalnym cierpkim smaku bogatym w żelazo. Stosuje się go przy przeziębieniach i problemach z przewodem pokarmowym. To rekordzista zawartości witamin (grupy B, C, H, PP), makro-mikroelementów (żelazo, wapń, fosfor, jod, cynk i inne). Jest doskonałym wsparciem dla układu odpornościowego.
Miód akacjowy - lżejsza i bardziej płynna odmiana, zbierana przez pszczoły z pachnących białych kwiatów akacji. Miód jest stosowany w leczeniu problemów z oddychaniem, chorobach nerek i przy bólach głowy. Polecany jest również dla dzieci, ponieważ miód akacjowy prawie nie powoduje alergii. Dodatkowo posiada wysoką zawartość fruktozy - zamiast glukozy i sacharozy. Gwarantuje to maksimum właściwości przy minimum spożywanych słodkich kalorii. Produkt zawiera również bogatą gamę niezbędnych witamin: A, B, C, E, H, PP. To doskonały produkt dla poprawienia funkcji układu immunologicznego.
Miód lipowy - pszczoły wytwarzają prawdziwie leczniczy miód z pachnących kwiatów lipy. Miód lipowy jest dobry na wzmocnienie odporności podczas przeziębień, może pomóc przy katarze, kaszlu, zapaleniu oskrzeli, bólu gardła i astmie. Ta odmiana ma wyraźne działanie przeciwzapalne: niszczy drobnoustroje, pomaga obniżać gorączkę. A wszystko dzięki enzymom (diastaza, lipaza i inne), a także witaminom B, K, E. Już dawno potwierdzono pozytywny wpływ miodu lipowego na odporność.
Miód z maliny leśnej - wykazuje działanie rozgrzewające, napotne, przeciwgorączkowe. Jest złotym środkiem przy leczeniu przeziębień oraz innych schorzeń dróg oddechowych.To doskonały produkt wzmacniający układ odpornościowy dzieci i dorosłych.
Miód wrzosowy
To witaminy A, B i B6, aminokwasy, żelazo, potas, fosfor, chlor, wapń i sód magnez, kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy. Zawiera inhubinę blokującą namnażanie się bakterii i wirusów w organizmie. Jest zalecany dla wzmocnienia odporności, przy przeziębieniach, zapaleniu gardła.
Różne dodatki do miodu dodatkowo wspierają układ odpornościowy
Miód ma pozytywny wpływ na organizm. Tylko jedna do dwóch łyżek stołowych dziennie dostarcza witamin i minerałów potrzebnych do wzmocnienia układu odpornościowego.Ten przysmak jest przydatny do obniżania poziomu cholesterolu i poprawy kurczliwości mięśnia sercowego. Miód działa uspokajająco na ośrodkowy układ nerwowy, ma działanie moczopędne i inne właściwości lecznicze, które ostatecznie prowadzą do zwiększenia odporności organizmu i zapobiegania chorobom. Immunomodulacyjne właściwości miodu pojawiają się również w leczeniu ran przewlekłych, poparzeń i urazów. Naukowcy odkryli, że miód i jego składniki aktywują różne typy komórek odpornościowych, wspomagają gojenie się ran i przyspieszają proces gojenia.
W Pasiece Strzeczona oferowane są miody z dodatkami które jeszcze bardziej nasilają wspieranie odporności:
- Miód wielokwiatowy z czarną porzeczką - owoce stanowią bogactwo witamin, głównie witaminy C i PP, które doskonale wspierają procesy przemiany materii a także zwiększają odporność organizmu.
- Miód wielokwiatowy z rokitnikiem – to naturalny przeciwutleniacz z dużą zawartością witaminy C. Zawiera mikroelementy, flawonoidy i antyoksydanty, wspiera odporność organizmu, jest niezastąpiony przy suchym kaszlu, katarze siennym i astmie.
- Miód z pyłkiem kwiatowym – zawiera mikro- i makroelementy, witaminy, białka, aminokwasy, enzymy. Dzięki właściwościom antybakteryjnym, przeciwwirusowym wspiera reakcje immunologiczne i skutecznie podnosi odporność organizmu.
Zawarte w miodzie witaminy i pierwiastki śladowe biorą bezpośredni udział w procesach życiowych naszego organizmu na poziomie komórkowym, dlatego ich dzienne spożycie jest niezwykle ważne i pozytywnie wpływa na wsparcie układu odpornościowego.