Od wieków docenia się skład i właściwości miodów. Już w starożytności odkryto potencjał “płynnego złota” i wykorzystywano ten produkt na wielu, nawet mniej oczywistych obecnie, płaszczyznach. Choć miód znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości, to jego zastosowanie nie ogranicza się jedynie do wspomagania leczenia niektórych infekcji – o czym nie wszyscy wiedzą. Jak możesz wykorzystywać miód na co dzień? W poniższym wpisie przedstawiamy pomysły na zastosowanie go w kuchni i nie tylko!
Właściwości miodu – skąd wziął się fenomen daru ula?
Przez wieki miód uznawano powszechnie za lekarstwo dla ciała i duszy. Przypisywano mu wręcz magiczne działanie, a dla bogów Olimpu picie płynnego nektaru miało być gwarancją nieśmiertelności. Miód w połączeniu z mlekiem wykorzystywano do kąpieli – zabieg ten zapewniał młody i zdrowy wygląd. Warto wspomnieć, że w najdawniejszych czasach było to jedyne źródło cukru. Wiele najstarszych sposobów zastosowania miodu przetrwało do dziś, a prozdrowotne działanie tego produktu zostało udowodnione przez naukę.
Swoje właściwości miód zawdzięcza naturalnej recepturze, w której nie brakuje witamin, minerałów, enzymów i szeregu składników odżywczych. O jego działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym i wspomagającym pracę całego organizmu słyszał zapewne każdy. Dlatego też obecnie, nie tylko w kręgach uznających medycynę naturalną, powszechnie i na różne sposoby wykorzystuje się potencjał miodu.
Zastosowanie miodu w kuchni
Miód to przede wszystkim słodki i pyszny przysmak, który wzbogaci niemal każdą potrawę. Niezależnie od tego, czy wolisz kuchnię słodką, czy preferujesz wytrawne jedzenie, możesz go wykorzystać w kulinarnych eksperymentach. Doskonale komponuje się z pieczonym mięsem, a łyżka pszczelego daru dodana do np. do krupniku uwydatni jego wyborny smak.
Najczęściej dodajemy miód do wypieków i słodkich przekąsek. Wykorzystany w deserach podkreśla ich walory smakowe, ale może też nadać potrawie zupełnie inny kierunek. Najmłodsi uwielbiają np. naleśniki i domowe gofry z dodatkiem prawdziwego miodu. Dodanie go do owsianki śniadaniowej to z kolei gwarancja energii na cały dzień.
Miód w kosmetologii
Wiele ogólnodostępnych kosmetyków do pielęgnacji ma w swoim składzie miód. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystywać go w naturalnej postaci. W połączeniu ze zmieloną kawą lub cukrem może służyć jako domowy peeling. Kobiety często wykorzystują miód jako naturalną, nawilżającą pomadkę do ust. Zastosowanie miodu podczas zabiegów pielęgnacyjnych przynosi korzyści nie tylko skórze, ale i włosom. Produkt ten wspomaga walkę z łupieżem, a także doskonale nawilża i pielęgnuję tkanki. Warto stosować go przynajmniej raz w tygodniu.
Nietypowe sposoby wykorzystania miodu w medycynie
Poza spożywaniem miodu istnieje też kilka innych sposobów na wykorzystanie go w procesie leczenia. Jego właściwości antyseptyczne wspomagają proces gojenia ran, a dodatkowo ograniczają ryzyko ich zakażenia. Podobne działanie obserwuje się w przypadku oparzeń. Warto wspomnieć, że najkorzystniej zastosować wtedy miód gryczany – udowodniono jego silne właściwości antybakteryjne. Miód można też wykorzystać jako uzupełnienie procesu leczenia hemoroidów. Łagodzi ból, stan zapalny i ogranicza krwawienie. Podobne jego działanie wykazano w przypadku łuszczycy.
Jak widzisz, zdecydowanie warto nie tylko wprowadzić miód do swojej kuchni, ale też mieć go zawsze pod ręką na wypadek skaleczenia czy oparzenia. Ponadto znakomicie sprawdzi się on jako składnik domowych kosmetyków pielęgnacyjnych. Pamiętaj jednak, że na lecznicze działanie miodu możesz liczyć jedynie wtedy, gdy wybierzesz prawdziwy, naturalny miód prosto z pasieki. Takie właśnie miodowe pyszności znajdziesz w naszym sklepie!